NÖVEKEDÉSI FAKTOROK ÉS EXOSZÓMÁK

Mi a szerepük a bőr- és hajápolásban?

Gondolkodott már azon, hogy mi a különbség ezek között a „hírvivők” között? És azon, hogy hogyan fejtik ki varázslatos hatásukat a bőrben és a fejbőrben? Lásson át a reklámfogáson és tudjon meg többet a valódi tudományról!

A fiatalos, ragyogó arcbőr az egészséges életmód, valamint a megfelelő tápanyagok és termékek használatának együttes eredménye. Ha már lelkiismeretesen beépítette a bőrápolási rutinjába a retinoidokat, a napvédőket és a C-vitamint, érdemes megfontolni az exoszómákat, citokineket és a növekedési faktorokat tartalmazó készítmények beépítését is. Ezen összetevőket a kozmetikai termékekben használják, mivel sebgyógyulási modelleken végzett kutatások alapján képesek javítani az öregedő bőr megjelenését.

MIK AZOK A NÖVEKEDÉSI FAKTOROK?

A növekedési faktorok a természetben előforduló polipeptidek vagy fehérjék, amelyeket olyan sejtek termelnek vagy választanak ki, mint a fibroblasztok, keratinociták és melanociták. Serkentik a növekedést, a gyógyulást és a regenerációt az élő szövetekben. A növekedési faktorokat az 1950-es években fedezte fel két tudós, amiért történetesen 1986-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kaptak. A növekedési faktorok azóta fontos részét képezik számos, sejtregenerálódásról és sejtképződésről szóló klinikai vizsgálatnak 1.

A sebgyógyulásban számos növekedési faktor részt vesz. Ezek az alkotóelemek „segíthetnek a kollagénszintézis fokozásában, a sejteket a bőr feszességét és rugalmasságát javító vegyületek termelésére ösztönzik, erősítik a bőr védőrétegét, valamint helyreállítják és megfiatalítják a bőrt” – mondta a Dr. Sejal Shah bőrgyógyász szakorvos a Today.com1-nak adott interjújában.

A kereskedelemben elérhető legtöbb növekedési faktort tartalmazó készítmény esetében a növekedési faktorokat vagy laboratóriumban állítják elő génmódosítás útján, vagy pedig őssejtekből nyerik ki, például csontvelőből, bőrsejtekből vagy zsírszövetből.

MIK AZOK A CITOKINEK?

A citokinek az immunrendszer szabályozásában és a bőr helyreállításában vesznek részt. 2 Bár egyes citokineknek lehet növekedésserkentő hatásuk, önmagukban nem növekedési faktorok. Ezek olyan kisméretű, szekretált fehérjék, amelyeket olyan sejtek bocsátanak ki, amelyek sajátos hatást gyakorolnak a sejtek közötti interakcióra és kommunikációra.

A „citokin” egy összefoglaló név; egyéb elnevezései lehetnek: limfokin (limfociták által termelt citokinek), monokin (monociták által termelt citokinek), kemokin (kemotaktikus hatású citokinek) és interleukin (egy fajta leukocita által termelt és más leukocitákra ható citokinek). A citokinek hatást gyakorolhatnak az őket kiválasztó sejtekre (autokrin hatás), az őket körülvevő sejtekre (parakrin hatás) vagy bizonyos esetekben távolabbi sejtekre (endokrin hatás) is.

A bőr hatékony helyreállításához a többféle növekedési faktor és citokin működése közötti egyensúlyra van szükség.

MIK AZOK AZ EXOSZÓMÁK?

Valamennyi emlős sejtjeiben megtalálhatóak, kis buborékok vagy nanoméretű extracelluláris hólyagok formájában, amelyek a sejtekből szabadulnak fel. Az exoszómák fehérjéket, növekedési faktorokat és genetikai információkat, például RNS-t, mikro-RNS-t és DNS-t tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, a sebgyógyulás elősegítése érdekében. Az exoszómák témaköre az utóbbi években a regeneratív gyógyászat egyik legfelkapottabb témájává vált és a bőr-és hajápolás következő nagy mérföldkövének tartják. A legtöbb fogyasztót elvarázsolja az exoszómák kis mérete és mennyisége; továbbá az egyes bőrápolási márkák között is van eltérés az exoszómák méretét és rendkívüli számát tekintve. A fogyasztóknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy az exoszómák által hordozott „üzenetek” sokkal fontosabbak, mint a méretük és a mennyiségük. A legfontosabb, fogyasztók számára lényeges kérdések, hogy honnan származnak ezek az exoszómák és milyen „üzeneteket” továbbítanak?

A BŐR-ÉS HAJÁPOLÁSBAN BETÖLTÖTT SZEREPÜK

A CALECIM® az egyetlen bőrápolási márka, amelynek termékeiben mindhárom összetevő megtalálható. Bőr- és hajápolási termékeinek kulcsösszetevője a PTT-6®amely hatékony növekedési faktorok, citokinek és exoszómák egyedülálló, szabadalmaztatott kombinációja.

A tudósok megértették, hogy az őssejtek által a szervezetben végzett komplikált helyreállító és fiatalító munkát nem csupán egy vagy néhány exoszóma végzi. Ez többszázféle, az őssejtek által termelt különböző fajtájú növekedési faktor, exoszóma és fehérje együttes hatására történik. A sejtek valódi helyreállítási mechanizmusához szükséges „hírvivő sejtek” efféle változatosságát nem lehet kiváltani néhány tucat szintetikusan előállított növekedési faktorral és exoszómával.

A CALECIM Professional szabadalmaztatott aktív formulája, a PTT-6® több, mint 3000 aktív növekedési faktort, citokint és hatalmas mennyiségű exoszómát tartalmaz milliliterenként; ezek együttesen felgyorsítják a bőr helyreállítását, egészséges extracelluláris mátrixot alakítanak ki és beindítják a bőrsejtek termelődését. In vitro vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a PTT-6® hatására javult a bőr nedvesség- és elasztintermelése; valamint beindítja a hajtüszősejtek termelődését és csökkenti a fejbőr gyulladását, amely a hajhullás számos típusának kiváltó oka.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a hatékonysági szintet csak a CALECIM® által használt, egyedülálló forrásából kinyert alapanyaggal lehetséges elérni – A PTT-6® egy Új-Zélandon, az agancsháncsáért tenyésztett gímszarvas etikus úton begyűjtött köldökzsinór-kötőszövetéből izolált őssejtjeiből készül. Az őssejtek e gazdag forrásának begyűjtése és kinyerése során a gímszarvasnak nem esett bántódása.

A PTT-6® a szervezet saját sejtjeit sarkallja megújulásra, helyreállításra és regenerációra. A termékek nem csak hatóanyagokkal látják el, hanem arra késztetik a bőrt, hogy saját maga, a sejtek közti kommunikáció révén még több ilyen jótékony fehérjét termeljen. A jótékony hatás a növekedési faktorok, a citokinek és az exoszómák egyedülálló, természet alkotta keveréke miatt következik be.

A CALECIM Professional Advanced Hair System az első olyan otthoni kúra, amely őssejt exoszómákat (valamint növekedési faktorokat és citokineket) tartalmaz a hajnövekedés felgyorsítására és a hajhullás elleni küzdelem céljából. A forradalmi biotechnológia segítségével kifejlesztett készítmény őssejtes jelátvitel útján információt juttat közvetlenül az alvó hajtüszőkbe és feléleszti a fáradt sejteket, beindítva az új hajszálak képződését. Az exoszómák a haj saját „gyorshívójaként” serkentik a hajnövekedést.

A Professional Serum a termékcsalád leghatékonyabb kozmetikuma, szinte teljes egészében PTT-6®-ból áll. A klinikák, amióta először felfedezték a gyógyhatását, számtalan klinikai kezelés kiegészítéseképpen használják a beavatkozások gyógyulási idejének lerövidítésére. Az orvosok azt is megállapították, hogy a szérum alkalmazásával az eredmények fokozódnak; forradalmasítottak néhány hagyományos klinikai beavatkozást, például a mikrotűzést és a rádiófrekvenciás kezelést, ezáltal soha nem látott eredmények születtek. E klinikai vizsgálatok eredményei megtalálhatók a weboldalon, ahol a szérumot a klinikai beavatkozások mellett alkalmazták aknés hegek, császármetszés hegek és striák kezelésére. Ennek a szérumnak az otthoni bőrápolásban is van szerepe: sok páciens szerint néhány csepp szérum felturbózza a mindennapi anti-aging bőrápolási rutint. A rendszeresen használt hidratáló krémek felvitele előtt alkalmazható.

Az exoszómák, növekedési faktorok és citokinek megfelelő kombinációjával az esztétikai bőr- és hajápolás minden bizonnyal forradalmasítható. Ezt az egészségügyi szakemberek már egy ideje tudták, de csak nemrég hívták fel rá a kozmetikumokat rendszeresen használó fogyasztók figyelmét. Ahhoz, hogy a legokosabban használhassa ki ezt az „új” technológiát, tudjon meg többet az Ön által használt exoszómák forrásáról és arról, hogy pontosan hogyan hatnak a bőrsejtekre és a hajtüszőkre.

HIVATKOZÁSOK
1. What are growth factors in skin care? – TODAY
2. Topical Growth Factors for the Treatment of Facial Photoaging: A Clinical Experience of Eight Cases – The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology

0