A CO2 frakcionált lézeres bőrmegújító kezelést követő fájdalom és diszkomfortérzet csökkentése a köldökzsinór-kötőszövet alkalmazásával: Egyszeres vak, osztott arcú vizsgálat

A kutatás célja

A köldökzsinór-kötőszöveti kivonat lehetséges alkalmazásának értékelése a CO2 frakcionált lézeres bőrmegújító kezelést követő túlzott melegség, bőrpír és fájdalom csökkentésnél egy 14 pácienssel végzett egyszeres vak, osztott arcú vizsgálat során.

Kutatási anyagok és módszerek

A lézeres bőrmegújító kezelés Cynosure SmartSkin CO2 lézerrel történt: 20 Joule-on, 400 ms várakozási idővel, 0,5 s késleltetéssel 10×10 pásztázási mintázatban és 350 lépésközzel. Először az egész arcot kezeltük egy alkalommal, majd a második alkalommal a periorikuláris területet, az orbitális ráncokat és az orrot céloztuk meg.

Közvetlenül az eljárás befejezése után az arc jobb oldalát 5 köbcentiméter bazális kultúrával, az arc bal oldalát pedig 5 köbcentiméter CALECIM® Szérummal, azaz epitelialis és mesenchymális őssejtkultúrával kezeltük. A betegek a következő 30 napban otthon folytatták a kezelést.

A páciensek véleményét közvetlenül a beavatkozást követően, 1 nap múlva, 7 nap múlva és végül 30 nap múlva is megkérdeztük. A felmérés során a melegségre, a fájdalomra, a bőrpírra és a porózusságra vonatkozó érzékelésüket rögzítettük.

Eredmények

Az 1. napon a betegek 14%-a fokozott melegségről számolt be a nem köldökzsinór-kötőszövet kivonattal kezelt oldalon. A 7. napon 50%, a 30. napon pedig 64% számolt be a melegség fokozódásáról.

Az 1. napon 21%-uk érzett nagyobb fájdalmat a nem köldökzsinór-kötőszövet kivonattal kezelt oldalon. A 7. napon 43%-uknál, a 30. napon pedig 71%-uknál továbbra is jelentősebb volt a fájdalom ezen az oldalon.

Az 1. napon a bőrpír 50%-kal volt jobban érzékelhető a nem köldökzsinór-kötőszövet kivonattal kezelt oldalon. A 7. napon 57%-os, a 30. napon pedig 65%-os mértékben fokozódó bőrpírról számoltak be a páciensek.

Következtetések

Az általános következtetés az, hogy a CALECIM® Szérummal kezelt oldalon a lézeres bőrmegújító kezelést követő melegség, fájdalom és pirosság csökkent. Ezenkívül minden páciens megjegyezte, hogy nőtt az „általános komfortérzet”, és jelezte, hogy szeretné a CALECIM® Szérumot rendszeresen használni.

Végül a vizsgálat során nem számoltak be mellékhatásokról, és nem észlelték a pattanások fokozott megjelenését, ami a lézerterápia utáni nehezebb krémek vagy kenőcsök használata esetén gyakran előfordul.

48 éves nő, csökkent erythema (bőrpír) a CALECIM® Szérummal kezelt oldalon.
68 éves nő, csökkent erythema (bőrpír) a CALECIM® Szérummal kezelt oldalon.