A CALECIM® Advanced Hair System mikrotűs alkalmazása a hajfiatalítás érdekében

Háttér

Az androgén alopecia, azaz a jól meghatározható mintázatot követő férfi és női kopaszodás napjainkban a világ legelterjedtebb hajhullási fajtájának számít, mely a fehér (kaukázusi) férfiak akár 50%-át is érintheti. Az andorogén alopecia kialakulása mögött számos ok húzódik meg. Széles körben elfogadott tény, hogy megjelenését többtényezős – örökletes, környezeti, étrendi és hormonális – hatások befolyásolják. Mindezek következtében a szőrtüszők növekedési ciklusai idővel rövidülnek, a termelődő haj rövidebbé és vékonyabbá válik, míg végül a tüsző teljesen inaktívvá válik a fejbőrben.

A CALECIM® egy olyan újfajta kozmetikai termék, melyet a köldökzsinór-kötőszöveti őssejtekből természetesen kinyert fehérjékből és exoszómákból állítanak elő. Jelen vizsgálat célja annak elemzése, hogy ezek a fehérjék képesek-e serkenteni az androgén alopeciában szenvedő férfiak alulműködő vagy inaktív tüszőinek hajnövekedését.

Módszertan

A vizsgálat során összesen öt, a Norwood-féle hajhullási skálán 3-4-es besorolású androgén alopeciában szenvedő férfi páciens került kiválasztásra. Mindegyiküknél vizsgáltunk vitaminhiányt, vashiányt és pajzsmirigyműködést. A szabálytalan eredményeket mutató, illetve a dohányzó betegek ki lettek zárva a vizsgálatból.

A kiválasztási folyamat utána és az első kezelést megelőzően fényképek készültek a páciensekről. Hetente, összesen hat kezelés folyt le. A második fotósorozat a hat kezelést követően készült.

Az egyes kezelések az alábbi protokoll szerint zajlottak:

  • A fejbőr fertőtlenítése 0,5%-os klórhexidinnel.
  • 2,5 ml CALECIM® Advanced Hair System alkalmazása, majd az érintett terület mikrotűzése 2 mm hosszú mikrotűs derma stamp segítségével.
  • A derma stamp-kezelést követően további 2,5 ml CALECIM® Advanced Hair System alkalmazása, majd finom bedörzsölése a fejbőrbe.
  • A hajmosás mellőzése a kezelést követő legalább 24, de optimális esetben 48 órában.

Eredmények

A kezelőorvos értékelése alapján a hatodik héten minden páciensnél a CALECIM® Advanced Hair Systemmel kezelt területen objektív javulás volt megfigyelhető a haj sűrűségét és fedettségét tekintve. A kezelés résztvevői alátámasztották ezeket a hatásokat: a haj minőségében és fedettségében is javulást tapasztaltak.

A páciensek három- és hathónapos nyomonkövetési programban vesznek részt a további javulás elemzésének érdekében.

Következtetések

A CALECIM® Advanced Hair System mikrotűvel történő alkalmazása a Norwood-skálán 3-4-es androgén alopeciában szenvedő férfi betegeknél javulást ért el a haj minőségét és mennyiségét tekintve.

Utána: Hat hét és hat kezelés után.